vakantiehuisje DE HUT WIESEL

Welkom     Foto's     Informatie    Omgeving    Geschiedenis

In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. De Oorlogsgravenstichting begon in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen (gemeente Apeldoorn) waar nu bijna 4000 Nederlanders begraven liggen.

Centraal op het ereveld van zo’n 17 hectare bevindt zich de kapel met een schrijn voor de Gedenkboeken, het wandbord met de namen van Engelandvaarders en enkele urnen met asresten uit concentratiekampen. Links naast de kapel staat het monument ‘De Vallende Man’ van de beeldhouwer Cor van Kralingen.

Het Tarakan-monument herdenkt 215 in 1942 door Japan omgebrachte krijgsgevangen (KNIL-)militairen.

 

Groenendaalseweg 64

7371 EZ Loenen (GLD)

 

Meer informatie

www.ogs.nl

Afstand vanaf De Hut:

Op 25 km, 23 minuten met de auto, ruim 20 km en een uur met de fiets

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. Deze regio speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. De route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem, Nijmegen en op de Veluwe. Op 49 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden op de website www.liberationroute.com.

 

Meer informatie

www.liberationroute.com

In Apeldoorn kunt u bij twee luisterplekken terecht:

57. De man met de twee hoeden aan de Loolaan.

58. Helden in Maanlicht ter hoogte van Kanaal Noord - Sluisoordlaan.

Het ‘Holocaustmonument’ is opgericht ter nagedachtenis aan de 592 joodse Apeldoorners die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

 

Paslaan 6

7311 AK Apeldoorn

In het voormalig hoofdkwartier van de Britten (villa Hartenstein) gevestigd museum met de grootste collectie militaria van de operatie Market Garden ter wereld. Met de indrukwekkende ‘Airborne Experience’.

 

Utrechtseweg 232

6862 AZ Oosterbeek

 

Afstand vanaf De Hut:

Op 43 km, 44 minuten met de auto

 

Meer informatie

www.airbornemuseum.nl